Header_orange

Kursinformation

Ekonomi för icke-ekonomer - 4 halvdagar

Ekonomi/lagstiftning

Kursbeskrivning – ekonomi för icke-ekonomer

Känns det ibland svårt att förstå alla termer och begrepp i ekonomi och vad de egentligen betyder? Är rörigt med skatter, avgifter och moms? Vill du kunna upprätta en budget eller ta tempen på företaget med nyckeltal? Vill du förstå årsredovisningen? I så fall är den här utbildningen något för dig.

Om utbildningen:

Kursen vänder sig till dig som inte huvudsakligen arbetar med ekonomi, men behöver kunskaper i ämnet. Du kanske är företagare eller har ansvar för en avdelning eller grupp eller av annan orsak saknar eller vill bygga på dina ekonomiska kunskaper. Kursen har en praktisk inriktning med målet att du ska få en ökad förståelse för helheten och hur de ekonomiska sambanden ser ut. Inga förkunskaper behövs.

Kursinnehåll och upplägg

Vi kommer under kursen att varva teoretiska genomgångar med praktiska moment, praktikfall och reflektion. Förbered dig gärna med dina egna frågor och funderingar så att du får ut så mycket som möjligt av kursen.

Passar dig som:

Inte är ekonom men som kommer i kontakt med företagets ekonomi på olika sätt. Passar också dig som är egen företagare och vill få bättre koll på termer och begrepp. Passar även dig som vill kunna upprätta en budget eller vill kunna följa upp företagets verksamhet.

Dag 1 – Ekonomiska termer och begrepp

Vi går igenom grundbegreppen inom ekonomi. Olika termer och begrepp får sina förklaringar så att du kan använda dem på rätt sätt.

Dag 2 – Ekonomisk planering, kalkylering, finansiering och lönsamhet

Vi går igenom verksamhetens intressenter, kalkyler, skatter, avgifter, moms, avskrivningar, leasing, factoring mm. Teoretisk genomgång varvas med praktiska exempel.

Dag 3 – Budgetering & likviditetsplanering

Det görs många olika budgetar i en verksamhet och två av de viktigaste är resultatbudget och likviditetsbudget. Vi går igenom planering inför budget, budgetprocessen, del- och totalbudgetar, uppföljning av ekonomiskt utfall jämfört med budgeten, fallgropar och tips för större budgetuppfyllelse. Rikligt med exempel och övningsuppgifter.

Dag 4 Nyckeltal, bokslut och rapporter

Verksamheter använder nyckeltal som ett verktyg för att kunna värdera, analysera och jämföra. Nyckeltal är viktiga för att göra ekonomiska bedömningar och underlätta beslutsfattande. Vi kommer att titta på de vanligaste nyckeltalen och hur de används i verksamheten. Du kommer själv att få räkna ut nyckeltal och dra slutsatser kring dessa så att du sedan kan göra detta på den egna verksamheten.

Vi går även igenom de olika delarna i ett bokslut och i en årsredovisning. Vi tittar också på vilka förberedelser som behöver göras, inventeringar, periodiseringar och annat för att du skall få förståelse för hur delarna bildar helheten.

Upplägg

Utbildningen genomförs under 4 halvdagar

 

Boktips! Du behöver ingen bok för att gå kursen men för dig som vill förkovra dig lite mer finns en bok med bra förklaringar och exempel jag kan rekommendera som frivillig extraläsning: Företagets ekonomi – handbok för icke ekonomer, Björn Lundéns förlag, finns både som bok och E-bok.

Utbildare

Folkuniversitetet – Peter Zackariasson

Peter Zackariasson, civilekonom, jurist, legitimerad lärare i ekonomi, juridik och handel,  har lång erfarenhet som företagare i olika branscher.  Har även drygt 35 års undervisningserfarenhet och är flitigt anlitad föredragshållare. 

 

 

Anmälningsinformation

Antal platser: 15
Antal anmälda: 8
Sista datum för anmälan: 2022-10-04
Logga in för fler alternativ

Tillfällen

2022-10-18 08:00 - 12:00
Plats: Digitalt via Zoom. Incheckning från 07:45, kursstart 08.00
Ansvarig: Folkuniversitetet - Peter Zackariasson

2022-10-25 08:00 - 12:00
Plats: Digitalt via Zoom. Incheckning från 07:45, kursstart 08.00
Ansvarig: Folkuniversitetet - Peter Zackariasson

2022-11-01 08:00 - 12:00
Plats: Digitalt via Zoom. Incheckning från 07:45, kursstart 08.00
Ansvarig: Folkuniversitetet - Peter Zackariasson

2022-11-08 08:00 - 12:00
Plats: Digitalt via Zoom. Incheckning från 07:45, kursstart 08.00
Ansvarig: Folkuniversitetet - Peter Zackariasson