Leda i förändring, fyra halvdagar
Affärsmodell/affärsutveckling
Kursbeskrivning – Leda i förändring
Om utbildningen
Varför går vissa organisationsförändringar bra och andra blir motarbetade och får inte önskad effekt? Nyckeln till framgång stavas förändringsledning.
I kursen får du en djupare förståelse för hur ett genomtänkt arbete med individer kan förbättra resultatet för verksamheter i förändring. Du kommer att få bekanta dig med konkreta verktyg som ger dig stöd i ett strukturerat förändringsarbete.
Vi kommer delvis att jobba med ett tänkt ”case” där vi går igenom de olika stegen i förändringsarbetet, från analys av nuläget till planering, organisering, genomförande och utvärdering. Vi utgår från litteratur i ämnet förändringsledning.
Utbildningen passar dig som
har en chefs- eller ledarroll och vill utveckla din förmåga att på ett strukturerat sätt stödja människor i en organisation i förändring.
Du kommer att lära dig om
- Innebörden i begreppen förändring och förändringsledning
- Hur vi reagerar inför förändringar som individer och grupper
- Hur man ska tänka för att få medarbetarna med sig i en förändring
- Planering av motivation, kompetens och kommunikation i förändringsarbetet
- Implementering, uppföljning och utvärdering av förändringsarbetet.
Kursinnehåll och upplägg
Utbildningen genomförs under 4 halvdagar á 4 timmar. Inför varje kurstillfälle kommer du att få studiematerial att gå igenom. Vi kommer att varva teori med praktiska övningar.
Dag 1 – Förändring - introduktion
Vad är förändring, och vad är det inte? Drivkrafter för förändring. Hur individen och gruppen påverkas. Olika modeller för förändringsledning.
Dag 2 – Analys inför förändring
Analysera nuläget. Bygg förändringsteamet. Vision, syfte och effektmål. Intressentanalys.
Dag 3 – Motivation, kompetens och kommunikation
Använd intressentanalysen för att ta fram motivationsplan, kompetensplan och kommunikationsplan. Hantera motstånd. Den övergripande förändringsplanen.
Dag 4 – Implementering, utvärdering och överlämnande av ansvar för förändringen
Implementering och kontinuerlig uppföljning av förändringen. Hinder som kan uppstå längs vägen. Utvärdering och överlämnande av ansvar.
Utbildare
Folkuniversitetet – Margreth Lekare
Margreth Lekare är samhällsvetare med inriktning mot organisation och kommunikation. Hon har mångårig erfarenhet av ledarskap i större organisationer, både som projektledare i större projekt och förändringsarbeten och som linjechef. Margreth är lärare på utbildningarna "Coachande ledarskap" och "Leda i förändring" som anordnas av Folkuniversitetet.