Kursinformation

Ekonomi för icke-ekonomer, fyra halvdagar

Ekonomi/lagstiftning

Ekonomi för icke-ekonomer 

Känns det ibland svårt att förstå alla termer och begrepp i ekonomi och vad de egentligen betyder? Känns det rörigt med arbetsgivaravgifter, källskatt och moms? Vill du kunna upprätta en budget eller ta tempen på avdelningen eller organisationen med hjälp av nyckeltal? Vill du förstå ekonomiska rapporter I så fall är den här utbildningen något för dig. 

Kursinnehåll och upplägg 

Vi kommer under kursen att varva teoretiska genomgångar med praktiska moment, praktikfall och reflektion. Förbered dig gärna med dina egna frågor och funderingar så att du får ut så mycket som möjligt av kursen. 

Passar dig som: 

Inte är ekonom men som kommer i kontakt med offentlig ekonomi på olika sätt. Passar också dig som vill få bättre koll på termer och begrepp och hur dessa används i olika sammanhang. Passar även dig som vill kunna upprätta en budget eller vill kunna följa upp din organisations verksamhet. 

Dag 1 – Ekonomiska termer och begrepp 

Vi går igenom grundbegreppen inom ekonomi. Olika termer och begrepp får sina förklaringar så att du kan använda dem på rätt sätt.  

Dag 2 – Ekonomisk planering, kalkylering, finansiering och lönsamhet 

Vi går igenom verksamhetens intressenter, kalkyler, skatter, avgifter, moms, avskrivningar, leasing, factoring mm. Teoretisk genomgång varvas med praktiska exempel. 

Dag 3 – Budgetering & likviditetsplanering 

Det görs många olika budgetar i en verksamhet och två av de viktigaste är resultatbudget och likviditetsbudget. Vi går igenom planering inför budget, budgetprocessen, del- och totalbudgetar, uppföljning av ekonomiskt utfall jämfört med budgeten, fallgropar och tips för större budgetuppfyllelse, budgetering i organisationer som tilldelas medel. Ekonomistyrning i offentliga verksamheter t ex kommuner och regioner. Rikligt med exempel och övningsuppgifter.  

Dag 4 Nyckeltal, bokslut och rapporter 

Verksamheter använder nyckeltal som ett verktyg för att kunna värdera, analysera och jämföra. Nyckeltal är viktiga för att göra ekonomiska bedömningar och underlätta beslutsfattande. Vi kommer att titta på de vanligaste nyckeltalen och hur de används i verksamheten. Du kommer själv att få räkna ut nyckeltal och dra slutsatser kring dessa så att du sedan kan göra i det egna projektet, avdelningen eller verksamheten. 

Vi går även igenom de olika delarna inför årsavslut. Vi tittar också på vilka förberedelser som behöver göras, inventeringar, periodiseringar och annat för att du skall få förståelse för hur delarna bildar helheten. 

Upplägg 

Utbildningen genomförs under 4 halvdagar á 4 timmar. 

Utbildare 

Folkuniversitetet – Peter Zackariasson 

Peter Zackariasson, civilekonom, jurist, legitimerad lärare i ekonomi, juridik och handel.  Har även drygt 35 års undervisningserfarenhet och är flitigt anlitad föredragshållare.   

Anmälningsinformation

Antal platser: 15
Antal anmälda: 0
Sista datum för anmälan: 2024-09-27
Planerad kurs
Anmälan öppnar inom kort.

Tillfällen

2024-10-15 13:00 - 17:00
Plats: Digitalt via Zoom.
Länk till kursen erhåller du i din mejl cirka en vecka innan varje kursstart.

OBS! Glöm ej att titta i skräpposten.
Från: peter.zackariasson@folkuniversitetet.se
.

Ansvarig: Peter Zackariasson

2024-10-22 13:00 - 17:00
Plats: Digitalt via Zoom.
Ansvarig: Peter Zackariasson

2024-11-05 13:00 - 17:00
Plats: Digitalt via Zoom.
Ansvarig: Peter Zackariasson

2024-11-12 13:00 - 17:00
Plats: Digitalt via Zoom.
Ansvarig: Peter Zackariasson
.
- Incheckning kan ske ca 15 minuter innan kursstart.

- Vänligen var i god till kursens starttid.

- Var noga med att se till så att din utrustning fungerar som den ska med ljud och bild innan utbildningen startar.

- Max två deltagare per bildskärm.