Organisatorisk och social arbetsmiljö - OSA
Säkra en hälsosam och produktiv arbetsmiljö med vår utbildning i organisatorisk och social arbetsmiljö! Under två halvdagar lär du dig viktiga aspekter av AFS 2015:4, inklusive arbetsgivarens skyldigheter kring arbetsbelastning och kränkande särbehandling, samt effektiva metoder för att arbeta förebyggande. Denna kurs är skräddarsydd för dig som är chef, skyddsombud eller på annat sätt involverad i arbetsmiljöarbetet som vill skapa en friskare och mer harmonisk arbetsplats.
Omfattning
Två halvdagar
Om utbildningen
Utbildningen innehåller följande delar under två halvdagar:
- Vilka faktorer inkluderas i begreppen organisatorisk och social arbetsmiljö? Hur samverkar organisatorisk, social och ibland fysisk arbetsmiljö?
- Bakgrund och syftet med reglerna? Vad kan konsekvenserna bli om inte arbetsgivaren efterlever reglerna i föreskriften?
- Hur ser arbetsgivarens skyldigheter ut när det gäller arbetstider, arbetsbelastning och kränkande särbehandling enligt föreskriften
- Hur ska de mål som beskrivs i föreskriften utformas?
- Hur blir föreskriften en del i vårt befintliga arbetsmiljöarbete
- Kränkande särbehandling
Hur kan vi arbeta förebyggande när det gäller kränkande särbehandling? Vilka verktyg och metoder finns för att kartlägga? Vilket krav på kunskap finns? Hur ska verksamheter arbeta med policyn mot kränkande särbehandling? Hur ska rutinerna se ut om någon drabbas? Hur uppnås delaktighet och samsyn i organisationen när det gäller arbetet med att motverka kränkande särbehandling? Vad är en kränkning och vad är skillnaden i hantering jämfört mot tidigare föreskrift som funnits?
- Arbetsbelastning
Att arbeta förebyggande, vad innebär det? Vilka verktyg och metoder finns för att arbeta förebyggande när det gäller arbetsbelastning och stress? Vilka svårigheter finns? Hur kan kartläggning göras? Vilka konsekvenser får för hög arbetsbelastning
- Hur får vi arbetet med den nya föreskriften att bli succé och en nyckel till en friskare arbetsplats?
Utbildningen passar dig som
Utbildningen vänder sig till dig som är chef, skyddsombud eller på annat sätt arbetar med arbetsmiljöarbetet i din organisation/verksamhet.
Du kommer att lära dig
- Kunskap om sociala och organisatoriska arbetsmiljöfaktorer
- AFS 2015:4
- Hantera och ta fram rutiner
- Kunna göra undersökningar, bedömningar, åtgärder och kontroll av den sociala och organisatoriska arbetsmiljön.
Utbildare
Louise Eriksson
Louise är utbildad personalvetare och HR-konsult med fokus på arbetsmiljöfrågor. Hon har 5 års erfarenhet av att implementera HR-åtgärder som främjar en hälsosam arbetsmiljö, varav två år inom ett markservicebolag i flygindustrin. Som konsult hjälper hon företag att följa arbetsmiljölagstiftning, genomföra riskbedömningar och erbjuda vägledning kring hälsa och välbefinnande. Louise håller även workshops och utbildningar med målet att skapa en trygg arbetsmiljö där medarbetare trivs och presterar väl. Hennes erfarenhet ger en god förståelse för samspelet mellan medarbetare, arbetsuppgifter och arbetsmiljö.
eller
Caroline Nilsson
Caroline är utbildad personalvetare och HR-konsult med fokus på att skapa en hälsosam arbetsmiljö. Med 5 års erfarenhet inom HR stödjer hon företag i att implementera åtgärder som främjar säkerhet och välbefinnande. Hennes arbete innefattar efterlevnad av arbetsmiljölagstiftning, riskbedömningar, skyddsronder och vägledning kring medarbetarhälsa. Caroline hjälper även organisationer att utveckla hållbara strategier för att förbättra arbetsmiljön och öka medarbetarnöjdheten. Hon håller workshops, utbildningar och arbetar för att skapa en trygg och inspirerande arbetsplats. Hennes utbildning och erfarenhet ger henne en bred förståelse för samspelet mellan medarbetare och arbetsmiljö.