Kursinformation

Suicidprevention för medarbetare

Arbetsmiljö/säkerhet

Utbildningen syftar till att ge verktyg och kunskap för att upptäcka, hantera och förebygga psykisk ohälsa och suicidrelaterade situationer i arbetslivet. Fokus ligger på att stärka arbetsmiljön och utveckla strategier för att främja psykisk hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen.  

 

Omfattning 

Två halvdagar på fyra timmar vardera.   

 

Om utbildningen

 
Utbildningen innehåller följande delar under två halvdagar:  

  • Grundläggande kunskap om psykisk hälsa och suicidprevention.  
  • Identifiera tecken på psykisk ohälsa och suicidala tankar.  
  • Strategier för att erbjuda stöd och vägledning till en kollega.  
  • Kommunikation och bemötande vid psykisk ohälsa och suicidala tankar.  
  • Praktiska övningar i form av färdighetsträning i det ovan nämnda.  

 

 

Utbildningen passar dig som

 
Utbildningen riktar sig till dig som vill lära dig mer om hur vi kan skapa ett inkluderande klimat på arbetsplatsen där vi kan bemöta och kommunicera kring utmaningar som hör livet till. 

 

Du kommer att lära dig  


Efter kursen kommer du att känna dig mer kompetent inom psykisk hälsa och suicidprevention samt tryggare i hur du kan bemöta och hantera utmanande samtal och situationer som involverar psykisk ohälsa och ämnet suicid. Du kommer att lära dig färdigheter som gör dig mer trygg i att kunna stanna kvar i frågan ”Hur är läget?”, såsom validering, empati snarare än sympati, öppna frågor och aktivt lyssnande i stället för att ge råd. 

Du kommer att få verktyg för att förbättra den psykosociala miljön på arbetsplatsen. Genom få en bild av hur vanligt förekommande det är att personer som upplever utmaningar i livet faktiskt kan överväga suicid som lösning, får du också verktyg att kunna bemöta personer i denna situation, och även kunna känna igen det hos dig själv om du skulle hamna där, och finna andra sätt komma vidare.  

Utbildningen bygger på evidensbaserade metoder som Kognitiv Beteendeterapi (KBT), Motiverande Samtal (MI) och Acceptance and Commitment Therapy (ACT).  

 

Utbildare 

 

Emma Stavenow Palmefors är specialistpsykolog med omfattande erfarenhet av psykologisk behandling, handledning och utbildning inom suicidprevention och komplex psykiatrisk samsjuklighet. Hon har en gedigen bakgrund inom regiondriven psykiatri och har arbetat med bedömning, utredning och behandling av personer med suicidala beteenden och samsjuklighet inom beroendevård. Emma har utvecklat och leder specialistkurser för psykologer inom suicidprevention samt utbildat personal inom psykiatrin i KBT-metoder för att hantera psykisk ohälsa och suicidalt beteende. 

 

Johanna Morén är legitimerad psykolog, psykoterapeut och handledare med lång erfarenhet av suicidprevention, behandling av komplex psykiatrisk problematik och utbildning inom psykiatrisk vård och socialtjänst. Hon har arbetat i över 18 år inom psykiatrisk öppenvård, där hon specialiserat sig på att utveckla och implementera evidensbaserade metoder för att identifiera och behandla suicidalt beteende. Hon har fackgranskat litteratur inom suicidprevention och representerat Psykologförbundet i det nationella patientsäkerhetsprojektet "Säker Suicidprevention". 

 

Anmälningsinformation

Antal platser: 20
Antal anmälda: 1
Sista datum för anmälan: 2025-05-13
Logga in för fler alternativ

Tillfällen

2025-05-27 13:00 - 17:00
Plats:

Digitalt via Zoom.



Länk till kursen erhåller du i din mejl cirka en vecka innan varje kursstart. Mailet kommer från emma.stavenow.palmefors@psykologpartners.se eller johanna.moren@psykologpartners.se 


Ansvarig: Emma Stavenow Palmefors
- Incheckning kan ske ca 15 minuter innan kursstart.

- Vänligen var i god till kursens starttid. 

- Var noga med att se till så att din utrustning fungerar som den ska med ljud och bild innan utbildningen startar. VI är glada om du kan ha kameran på så mycket som möjligt under kursen. 

- Max en deltagare per bildskärm. 

2025-06-09 13:00 - 17:00
Plats: Digitalt via Zoom
Ansvarig: Emma Stavenow Palmefors