Projektmärke_KompaHalland

Kursinformation

Att leda utan att vara chef

Ledarskap och personlig utveckling

2 heldagar

Utbildningen "Att leda utan att vara chef" riktar sig till dig som leder andra på jobbet utan att vara formell chef. Du kanske leder projekt eller arbetsgrupper eller så jobbar du som processledare, mötesledare, koordinator, samordnare eller går in som ställföreträdande chef. Den här utbildningen kommer stärka dig i din roll som ledare.

 
Innehåll
  • Ledarskap och förändringsledarskap – vad behöver du för att kunna leda människor i dagens ständigt förändrade arbetsliv? Vad innebär medarbetarskap?

  • Arbetsvillkor– hur ser arbetsvillkoren ut i er organisation? Vad kan vi själva påverka?

  • Organisationens olika nivåer – verksamhetens betydelse. Organisatorisk-, social- och upplevd arbetsmiljö.

  • Digitala arbetsmiljö – hur säkerställer vi ett bra ledarskap när vi jobbar på distans?

  • Lärande organisation – hur kan du leda för att åstadkomma en lärande organisation?

  • Nuläge till önskat läge – hur minskar vi gapet mellan nuläget och det önskade läget? Fokus på verksamhet, arbetsmiljö och hälsa med koppling till coronasituationen.

  • Arbetsklimat – viktiga frågeställning att ställa sig gällande hur vi har det på jobbet. 

  • Meningsfulla möten – hur du kan leda och skapa värdefulla möten.

  • Grupprocesser – hur leder du ett team på bästa sätt? Hur du får gruppen att skapa tillit till varandra.

  • Kommunikationens betydelse – hur god kommunikation hjälper dig att leda verksamheten och medarbetare och hur du kan bemöta varandra som kollegor.

  • Hantera förändringar – vad du som medarbetare och individ kan göra för att på ett positivt sätt bidra till att hantera kriser, förändringar och utvecklingsarbete. Hur förändring kan leda till stress och vilka strategier du kan använda för att hantera stress.
 


Utbildare: Jan Karlsson, Högskolan i Halmstad och Jan Winroth, Högskolan Väst.
 
Jan Karlsson
Jan har en bakgrund som egen företagare och har arbetat med utbildning inom hälsa i närmare 20 år. Han blev därefter forskare och har sedan sin disputation och avhandling på Lunds universitet arbetat på Högskolan i Halmstad i 10 år. Han var med om att starta och bygga upp hälsopedagogiskt program där han var programansvarig under 6 år. Hans forskningsbakgrund har genomgående handlat om pedagogik, kompetensutveckling, lärprocesser och hälsa i arbetslivet. Han har under de senaste åren arbetat som forskningsledare och projektledare för ett antal forskningsprojekt med inriktning på deltagarbaserad aktionsforskning.
 
Jan Winroth
Arbetar som universitetslektor på Högskolan Väst och tidigare på Institutet för stressmedicin (ISM) med en arbetsmiljösatsning som görs i Västra Götalandsregionen. Arbetar också med uppdrag i samarbete med Jan Karlsson på Högskolan i Halmstad med frågor kring förändringsledning, digital transformation, ledarskapsutveckling, arbetsmiljö och hälsa. Har utbildat hälsovetare i nästan 30 år och parallellt arbetat med olika uppdrag i samarbete med kommuner och förvaltningar kring ledarskap, förändringsarbete och hälsofrågor.
 

Anmälningsinformation

Antal platser: 20
Antal anmälda: 10
Sista datum för anmälan: 2021-04-14
Logga in för fler alternativ

Tillfällen

2021-04-28 09:00 - 16:00
Plats: Digitalt via Zoom: "Anslut till utbildning"
Ansvarig: Administrator
Kontaktuppgifter:
Jan Karlsson
jan.karlsson@hh.se
0729773544

2021-05-04 09:00 - 16:00
Plats: Digitalt via Zoom
Ansvarig: Administrator