Projektmärke_KompaHalland

Kursinformation

Affärsekonomi inom detaljhandeln

Marknad och försäljning

Utb-affärsekonomi-990x660

Halvdag

Det är inte bara ledningen i företaget som ska kunna kommunicera om lönsamhet, försäljning och kostnader. Alla i företaget måste ha en grundläggande förståelse för rörelsens ekonomi. Denna förståelse och insikt skapar en stark känsla av såväl ansvar som självförtroende samt underlättar prioriteringar i det dagliga butiksarbetet mellan dig och dina kolleger. Här lär du dig grunderna i affärsekonomi.

Utbildningen utgår från att skapa förståelse för butikens motor, dvs hur du styr och planerar din likviditet. Det är av yttersta vikt att alla nyckeltal leder till en stadig kassa, så att alla betalningsflöden till leverantörer, stat och personal fungerar. Du kommer få lära dig hur du räknar marginal, pålägg och moms. Även vad som händer med lönsamheten vid merförsäljning kontra reducerade priser,
kalkylering, betydelsen av rätt omsättningshastighet samt en allmän kostnadsmedvetenhet.

Ur innehållet:
  • Säljmål – år, månad och dag. Hur det påverkar kassaflödet.
  • Personalekonomi – hur din planering av schema o personal påverkar likviditeten.
  • Bättre lönsamhet – hur tjänar bolaget mer pengar? Sälja mer och/eller spara.
Teori varvas med räkneövningar baserat på verkliga fall från branschen. Genom en förståelsen för grunderna i affärsekonomin kommer du att få ett ökat självförtroende. Utbildningen ger dig insikt och förståelse för grunderna i vardagens ekonomiska villkor och därigenom skapas en större känsla av delaktighet, motivation och självförtroende i det dagliga arbetet.

Förberedelser
Miniräknare – det kommer att räknas en del
Din årsbudget (omsättning) samt och personalkostnad för bolaget – detta behövs så att du kan relatera till din verksamhet under utbildningen. Fråga företagets ägare om dessa uppgifter om du inte själv har tillgång till dem.


Utbildare: Johan Bjärkling, StigFram

Johan Bjärkling började sin karriär med att jobba på Solo i Göteborg och deras lager. Sedan har alla roller som kan tänkas inom detaljhandel avlöst varandra. Med hjälp av brett kunnande för detaljhandelns mekanismer och förmågan att hitta problemkällor som leder till dålig ordning och svag ekonomisk utveckling har har specialistområdet ”turnaround” för butiker som har det besvärligt kommit att bli Johans favoritgren. Johan Bjärkling har de senaste 20 åren arbetat med försäljning, inköp, marknadsföring, personalledning och ekonomisk styrning av det egna bolaget. De flesta rollerna i ledande befattningar på företag som Intersport, Synoptik , JC- koncernen och driva det egna bolaget i Göteborg. Som förbättrare på STIGFRAM ägnar sig Johan åt att utveckla människor inom Ledarskap, Affärsmannaskap butiksekonomi, Service & kundvård.

Anmälningsinformation

Antal platser: 20
Antal anmälda: 8
Sista datum för anmälan: 2021-03-23
Logga in för fler alternativ

Tillfällen

2021-03-30 08:00 - 12:00
Plats: Digitalt via Zoom. Länk till utbildningen skickas av utbildaren.
Ansvarig: Administrator
Utbildare: Johan Bjarkling, johan.bjarkling@stigfram.se, 070 778 50 12